Performans temel ve tamamlayıcı Temel Motorik Özellikler düzeyiyle ilgilidir. Bir başka anlatımla, sporcunun motorik yetenekleri performansını belirler.
Dayanıklılık, kuvvet ve sürat temel motorik özellikleri oluştururlar. Esneklik ve beceri ise tamamlayıcı motorik özelliklerdir.
Dayanıklılık
Kalp damar sisteminin gelişmesi ve beraberinde iş yapabilme kapasitesinin artmasıdır.
Fizyolojik olarak organizmanın oksijeni kullanma kapasitesi artar. Yorgunluğa karşı direnç gelişir.
Kuvvet
Kasların bir dirence karşı koyabilme yeteneğidir. Sportif performans açısından kasların etkisi son derece önemlidir.
Antrenman bilimi açısından temel kuvvet, çabuk kuvvet, ve kuvvette devamlılık diye üç farklı biçimi vardır. Kuvvet sınıflandırılacak olursa;
Genel Kuvvet; kuvvetin herhangi bir spor dalına yönelmeden, genel anlamda tüm kasların kuvvetidir. Özel Kuvvet belli bir spor dalına yönelik kuvvettir
Maksimal Kuvvet: kas sisteminin isteyerek geliştirilebildiği en büyük kuvvettir.
Sürat
Belli bir mesafeyi en kısa sürede kat edebilme yeteneğidir. Kişinin genetiği olarak kas lifi tipi, yaşı, boyu, adım uzunluğu, esnekliği, ve ruhsal durumu sürati etkiler.
Esneklik
Eklem hareket açıklığının büyüklüğüdür.
Bazı iç ve dış etkenlerle değişim gösterir. Yaş, vücut yapısı, eklem kapsülü, bağları, eklem yüzeyi, deri, kas kuvveti iç etkenlerdendir.
Beceri / Koordinasyon
Denge, yön belirleyebilme, ritim ve derin duyu gibi özelliklerin tamamını içerir. Kilo, boy, yaş gibi kişisel faktörler ve zamanlama yeteneği gibi diğer özellikler koordinasyonu etkiler.
Beceri temel dayanıklılık, kuvvet, çabukluk çalışmaları ile beraber olan kombine alıştırmalarla geliştirilebilir.